Category

Homes

Category

If you’re looking for a beach holiday in Corfu, you can’t get much closer than Kerasia Beach House. This charming villa is great for small families, with a garden to run around in and Kerasia beach on your doorstep. Sheltered by the neighbouring olive grove, this is a tranquil haven made for enjoying quality time together. You can get more information about this amazing place here!!!! See also :https://house-diaries.com/a-summerhouse-in-syros-island-greece/

A quaint ‘sticks and stones’ cottage which forms the heart of this family home is situated in a grade two listed site and is set within a concealed location, surrounded by scrub and woodlands. The key challenge for Alter & Company Studio was the modernisation process which involved preserving some of the buildings’ original features, which were removed and restored before being reinserted into the reconfigured interiors. The proposed design sensitively organises the existing farm buildings, enabling an external – internal landscape approach to the otherwise disconnectedness of the farm buildings. The role of play as a modality has also been a key influence that forms a looping internal landscape through which imparts a journey of varying expansive spaces. Alongside this journey, sculptural landmarks were inserted between and into the building, either as a way of contributing to the journey – or diverting it. This approach to design invited a…

The Über Shed 2 is the second rural building Jost Architects have designed on the Mornington Peninsula in Victoria, Australia. The project came about because the client had “a lot of stuff” and needed more space to store it, display it and enjoy it. His collection included vintage cars, WWII army jeeps, model planes, GI Joes, art, old signs, signed guitars, antique tram ticket dispensers etc etc etc.There was an existing off the shelf blue corrugated shed which was only 4 years old with galvanised structural steel still shiny. The problem the client had apart from the need for more room was that he couldn’t get his classic, stainless-steel Airstream bus in due to the access being too low in height and could just not see how keeping the existing shed was going to work. The architects convinced him that they had to keep the existing structure, adapt, re-clad and…

Firewood & Candles is a project that pays elemental homage to a previous life. Rachcoff Vella set out to retain the raw and utilitarian nature of an agricultural building balanced with calm tones of a main ridge dawn.The building envelope of concrete block walls retain the raw agricultural nature of the former dairy. The insertions within this envelope are joinery and furniture which are of a hand-made nature and are offset with a homogenous wash of calm muted grey tone stains and paints applied to re-used and reclaimed timbers. An intentional approach to reminisce about the rawness and beauty of a previous quintessential Australian architectural typology.Nestled within the occupants are wrapped up by the soft internal underbelly, firewood burning alight, this inconspicuous outbuilding glows like a candle flickering in the distant winter mist.Interior elements are layered against the more structured, utilizing natural colours and textures as seen in the clay,…

This apartment by boq architekti is in a new residential building in Holešovice, Prague. The owners, a young active couple, were looking for an oasis in the center of Prague.The basic expressive elements are subdued shades, anthracite gray and black, colors that calm the mind and withstand the distinctive color accent of mustard yellow, the owner’s favorite color.Furthermore, steel as a basic element of the entire interior, complemented by a touch of natural oak wood. The living space is dominated by a black kitchen with a light work island, followed by a very simple library that deceives the body a bit – the demands on the contractor here were very high.The owners did not want too disturbing elements, so the apartment was not considered with a TV. Instead, a projection screen is built into the living room wall. The atmosphere was worked here, the smart wiring, working with the color…

This family villa by DO ARCHITECTS, is built just a few hundred meters away from the Baltic sea shore, where water, sand, pebbles and pines all mix together. Views, experiences and sounds of the surrounding nature accompany one’s approach to the villa and fill the interior with its calm presence. Local materials used in exterior and interior blend the building to the natural Baltic seaside. The building is split in two volumes to create different spaces for variety of functions and comfortable living. Volumes and spaces are connected through different paths, making the villa very engaging and suitable for every family member. Photography : Laimonas Ciūnys, DO ARCHITECTS See also :https://house-diaries.com/unique-bauhaus-monument-villa-overlooking-the-rhine/

A combination of concrete and wood dominates the interior design of this family house in Prague, Czech Republic. The interior provides a contemporary approach to living in light-filled spaces, along with playful touches. The client approached boq architekti Studio with a request for the interior design of a family house. The main element of the space is the concrete ceiling and oiled wooden floor. Three neutral colors intertwine throughout the interior. Those are white and anthracite grey in combination with natural wood. As a reference point in the centre of the living room the staircase elevated to an art element running through the glass railing. With the bookcase, the architects create a bold composition, within which moves a projection screen. Under the staircase there is storage space. The living space is variable thanks to a modular sofa, which can modify into three different compositions.The design of the kids’ room is…

Little Mexico in the middle of beautiful Mallorca. This architectural masterwork was recently completed and is set on rustic land surrounded by vineyards between the villages of Santa Maria del Camí and Santa Eugenia. The team behind this spectacular creation are the architects of IslaArchitects and Rabassa Arquitectura. Livingroom with high ceilings and exposed beams, fireplace and a generous space for socialising. Floor to ceiling sliding glass doors on both sides makes for that perfect indoor-outdoor living this house was designed for. Local creativity, craftsmanship and materials combined have created this inviting and unique home ready to be inhabited. Photographer: Matias Alexandro See also : https://house-diaries.com/now-and-then-a-house-in-calatrava-palma-de-mallorca/

The goal of this renovation was to create a stair with a minimal footprint in order to maximize the usable space in this small apartment so the key challenge for the studio was to install a conventional stair to access the upstairs bedroom in place of the existing steep ladder and still maintain an open feeling apartment since the existing living room was divided in two and contained a steep ladder to access the second floor sleeping loft. The client wanted to create a single living space with a true staircase and to open up and preferably expand the old galley kitchen without taking away too much space from the living area. Kimberly Peck and His ny2 inc’s solution was to create a new stair that integrated with the kitchen cabinetry and dining area in order to not use up valuable floor area. The fourth tread of the stair continues…

In one of the beautiful governors’ houses from the 1920s, we find this cozy second-floor home which, thanks to its airy ceiling height and surface-efficient floor plan, feels larger than the number of square meters indicates. Original details such as moldings, ceiling rosettes and cast iron radiators have been preserved, and in the living room and bedroom the wooden floors have been developed. A peaceful accommodation is offered, and outside the vaulted windows of the rooms there is lush greenery.  Photography : Jonas Berg Interior: Joseffsonl Jung  See also :https://house-diaries.com/stylish-black-and-white-apartment-in-goteborg/

Jost Architects took a classic weatherboard cottage located in St Kilda with a council Heritage Overlay and removed the previous 1980s extension to the rear. The two front bedrooms and bathroom on the ground floor, being part of the original main area of the house, was retained.The planning restraints meant that careful consideration was given to how the upper level area of the addition sat within the streetscape. The internal planning was extremely important as there was no room to build further back to increase the internal area of the house without severe detriment to the very small rear yard. With this setback maintained, the internal planning was crucial to improve the functional layout and also fit in a stair to access the upper addition. The existing rooms were refurbished retaining their original features and trims with new contemporary fixtures and fittings that are aesthetically appropriate.The interior finishes are selected…