Author

Anastasia Karra

Browsing

The brunch bistro that puts ingredients front-and-center served as an inspiration to dekleva gregoric architects to unveil the space in a similarly candid way: by stripping down the walls and ceiling, we laid out the space’s history from underneath decades of plaster. The naked walls revealed memories from times past, with a mixed construction of brick and stone and brick vaults typical for ground floors in 19th century town structures.The light fixtures are similarly pared back, with nothing but bare bulbs attached to copper wiring, which runs against the ceiling and wall, then disappears in the gap between wooden floor and brick wall. Custom-designed white marble tables reference the traditional French bistro table, their small size and shape allowing for various arrangements of the seating layout, adapting to individuals, couples or private group setups. The thin black structures are also featured on the food showcase wall in the form of…

This beautiful home in Boulder, Colorado by Tumu Studio, offers unobstructed views of the Rocky Mountain Foothills. The design focused on creating a soft, comfortable feel within the home that reflected our clients’ desire for a serene and intimate retreat.Part of the design included a 30′ wide operable glass wall was installed to take advantage of the magnificent Colorado weather and enhance the breathtaking view of the Flatiron Mountain range that the home is allowed. The wall creates a seamless transition between interior and exterior and floods the interior of the living room with natural light.One of the more fun pieces designed for the home is a reading and play pod that was built into a recess under the main stairway. Crafted from fiberglass and coated with specialty Venetian plaster, the pods were designed to be comfortable and durable enough to hold up to the punishment that the boys in…

”An extension by DHaus exploits the triangular shape of the house’s plot, while Rhonda Drakeford of Darkroom has playfully inserted colourful angular motifs throughout.” Tucked away on Highlands Close, a short walk from Crouch End village, is this unique four-bedroom house with large private garden. Originally built in the 1980s, it has been the subject of a recent extension by DHaus. The house is positioned at the end of its terrace and is formed of London brick stock, set back behind a well-maintained communal area with raised brick planters. Access is gained via a partially raised ground floor. Inside, the proportions have been opened up and natural light encouraged deep into the plan, via skylights in the kitchen and a large set of folding doors which open onto a garden at the rear. These areas form the heart of the house, encompassing the DHaus-designed kitchen with raw stone floors and…

Positioned on a hilltop overlooking the iconic Bells Beach Surfing Reserve, the Bones House by Lachlan Shepherd Architects involved alterations and additions to the existing dilapidated 3 bedroom residence on site. The existing footprint was largely re-used, with components of the original dwelling retained, whilst at the same time, completely re-imagining the building.The brief called for a refined home with a highly detailed application of material, but with a comfortable, warm aesthetic. The response was to utilise an earthy, textural palette to harmonise with the surrounding environs, essentially appearing as though the “re-imagined” building had always been there. Photography : Nic Stephens Photography Building Company : Torquay Homes Pty Ltd See also :https://house-diaries.com/bimbadeen-house-a-modernist-light-filled-compact-home-in-australia/

The family business was looking for a corporate project that would escape the standard office concept – instead, they wanted to feel at home. The integration of spaces with a minimalist, contemporary and sophisticated essence were other key elements, for clients with close ties to art and design.  For this corporate project, developed on 250 m², Schuchovski Arquitetura transformed a broad atmosphere – intended for only two partners and five employees – in a truly warm and welcoming space. The use of wood, the choice of powerful works of art and exemplaries of design furniture (such as Vitra armchairs and Tom Dixon lighting) collaborate in creating such an atmosphere. The project is also characterized by a clean and pure concept, in the essence of minimalism, yet extremely refined with the use of marble and metals. Photography : Eduardo Macarios See also : https://house-diaries.com/greenway-views-seniors-living-a-human-centered-design/

Located on the edge of Hampstead Heath and loved by locals, the pub, first mentioned in 1721 started life as a coaching inn with a drinking trough for horses out front. It burnt down in a fire but was rebuilt in 1883 and sat on the route Northwards from London. The name supposedly due to “The Bull” having once been the most northern pub on the road as you left London, so the coachman would shout “The Bull, and last stop”. With the aim of preserving the bar and dining rooms to maintain the feel of the pub, the challenge The DHaus Company faced was co-ordinating the vast array of services one needs to run a modern-day pub and hotel but concealing it within the shell of the 19th century building. Ventilation, beer, wine and dumbwaiters rise up through the building and out though vents that are made to look…

This has been an interesting project. The primary focus was on multi-generational living. From this brief Neil Cownie Architect Studio designed two separate adjacent houses.The family have strong UK connections. This influenced the external aesthetics. Their clients also wanted to embrace the great outdoors of Australia. That led to a house that was quite conservative yet, also opened up to the outdoors. It connected internal and external spaces with the use of warm materials. It next to the river and the views were all important. Almost every room has river views.The house design takes advantage of passive solar design, and cross ventilation. The two houses work together through their external spaces. The grandparents have access to their children’s house and grandchildren’s house. They can see the children at play in their cubby house cave just outside their window. They can be in their own house and watch their grandchildren at…

The ambition for 102 The Mill was to preserve the industrial and varied history of Balmain whilst creating an inspiring and generous home. It stands as an example of architecture that allows its residences to feel safe and secure, confident and expressive, quiet and reflective; a philosophy of Carter Williamson. 102 The Mill by Carter Williamson Architects, is an example of a house where considering existing buildings as an opportunity results in the impetus for designing a generous, robust, character filled home. The plan is divided into three areas, east to west: vertical circulation, a service wall, places for living freed from the plan to look outwards. This design strategy allows frequently used spaces to experience maximum amenities of light, air and openness through the north, west and south facade. Inside 102 The Mill, its past industrial life is wonderfully evident. The recycled three storey brick wall follows the staircase…

Woldon were invited to lead a renovation and sensitive redesign of the lower floors of this dilapidated Grade II Regency house in Holland Park. At the centre of a distinct classical triplet, the house presents a commanding frontage at the top of Holland Park Avenue. Woldon’s brief was to bring a fresh vision to the house, remedying a series of unsympathetic 20th century alterations and extensions. Listed Building and Planning Consent were achieved for a new rear extension, removal of awkward internal level changes and creation of a roof terrace. Internally, new openings were introduced between rooms to enhance the flow of spaces. The concept for the interior preserves valuable historic features which are complimented by new elements. Reclaimed timber floors and a palette of warm ochres, greys and greens give depth and life to the redesign, recalling Georgian colour tones. New wiring and plumbing are introduced, with discreet AV…

The Bimbadeen House by Lachlan Shepherd Architects, is designed to compliment surrounding bush by nestling into the sloping site. The simple, low-lying, protective external form contrasts its light-filled, open planned interior. Subdued, low-maintenance materials have been utilised so that the building will continue to age gracefully and settle in further with its bush context. Photography : Nic Stephens Photography See also : https://house-diaries.com/lake-joseph-cottage-a-retreat-in-contemporary-context/

This large Chelsea loft by Kimberly Peck Architect, formally a commercial space, was renovated to create a welcoming home and backdrop to our client’s collection of rugs, art and objects. Having previously owned a home decor shop our client had a lot of experience in helping others furnish their interior environments. For her own home she had a very distinct vision; “to let the space be what it is, a former commercial loft, and fill it with things, art and rugs, that make it feel like a home.” To this end the architectural goal for the space was to keep and in some cases to emphasize the industrial feel in order to contrast with the owners life collection of rugs and furnishings which would serve to create the warmth in the space. All finishes were removed from the floor and ceilings to expose the existing concrete structure. The concrete floors…